Nano teknolojilerle donatılan ve insan vücudunu tedavi eden akıllı giysiler için Türkiye’de makine parkının müsait olduğunu belirten Kimya Mühendisi Ekrem Hayri Peker, akıllı giysilerin Türk tekstilinin çıkış yolu olacağını söyledi.

21. yüzyılda hayatımızı yönetir hale gelecek nano teknoloji sayesinde kıyafetler sadece insanı sıcak veya serin tutmakla kalmayacak, aynı zamanda tedavi edip, dış tehlikelere karşı ikaz edecek. Zararlı etkilerden koruyarak vücut fonksiyonları hakkında bilgi verecek olan akıllı kıyafetler, tedavi için de kullanılabilecek.
Navigasyon gibi insanların bulunduğu yeri gösterecek olan akıllı kıyafetler için Türkiye’deki makina parkının müsait olduğunu belirten Kimya Mühendisi Ekrem Hayri Peker, akıllı kumaşların dünyada 2000 yılından sonra yayılmaya başladığını hatırlattı. Akıllı giysiler konusunda akademik araştırmalar yaparak projeler geliştiren Peker, bu kumaşların bazı kaplama ürünlerle asla karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Peker, “Nano teknolojiyle donatıldığı için insan sağılığına yararlı olan ürünler Türkiye’de maalesef fazla rağbet görmüyor. Akıllı giysi üretiminin yeterince olmaması sebebiyle ürünlerimizi klasik anlayışla ihraç ediyoruz. Bu konuda kendi markalarımızı oluşturmalıyız. Bu sektörü geliştirerek, kendi istediğimiz fiyata yurt dışına ihracat yapabiliriz” diye konuştu.

ÇİN İLE ‘AKILLI’ REKABET
Türk tekstilinin en büyük rakibinin Çin olduğunu hatırlatan Peker, klasik tekstil anlayışından kurtularak nano teknolojili akıllı giysiler üretilmesi gerektiğini söyledi. Akıllı giysi sektöründe Çin’in daha yeni olduğunu ifade eden Peker, Türk tekstil üreticilerinin bu konuda teşvik edilmesini istedi. Devlet desteği ve özel sektörün çabalarıyla akıllı giysilerin Türkiye’de de yaygınlaşabileceğini kaydeden Peker, “Bu sayede Çin ile rekabet ederiz. Türk tekstili nefes alır. Şu an tekstil sektörünün en büyük eksiği AR-GE teşviklerinde geri planda kalmasıdır. AR-GE’ye gereken önem verilirse, ihracatta önemli bir paya sahip tekstil sektörü de kendine gelir” diye konuştu.

“YAŞLANAN AVRUPA’YA AKILLI GİYSİLER SATALIM”
Avrupa nüfusunun yaşlandığını kaydeden Peker, Türkiye’de üretilen tekstil ürünlerinin yüzde 60’ının Avrupa’ya ihraç edildiğini hatırlattı. Akıllı giysi sektörünün sınırsız bir alan olduğunun altını çizen Peker, “Avrupa yaşlanıyor. Bu nüfusa konforlu ve tedavi edici ürünler satmalıyız. Bunları yaparsak, kar elde ederiz. Ucuz giysiler üreterek rekabet edemeyiz. Diğer rakibimiz olan ülkelerle de rekabet edemeyiz. Çıkış yolu akıllı kıyafetlerdir. Akılıl giysilerin alanı çok geniş. Yattığınız yatak sizin stresinizi alacak. Giydiğiniz elbiseler sizi her türlü dış etkiden koruyacak. Leke tutmayacak. Terlediğinizde kötü kokmayacaksınız. Türkiye’deki makine parkı da buna çok müsait. Nano teknolojii kullanmayan ülkeler ile bu sektörü geliştiren ülkeler arasında orta çağ ve yakın çağ arasındaki kadar fark olacak” şeklinde konuştu.

You may also like

2 Yorum

NACİ 24/02/2011 - 13:11

ÜRÜNLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN GÖRÜŞME TALEP EDİYORUM SAYGILARIMLA

Yanıtla
Aslan 16/05/2012 - 21:07

http://www.nanomucize.com da bahsi geçen ürünlerle ilgili bilgi alabilirsiniz…

Yanıtla

Yorum Bırakın

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanır. Bununla birlikte olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz çerezleri reddedebilirsiniz. Onayla