Karaçi: Pakistan’ın tarım endüstrisinin gururu ve sevinci olan pamuklu tekstil endüstrisi, ülkede devam eden ekonomik kriz nedeniyle ciddi bir gerileme yaşıyor.

Dünyanın en büyük tekstil üreticilerinden biri olan Pakistan’ın tekstil ihracatı 2021’de 19,3 milyar dolar değerindeydi. Pakistan’ın o yılki toplam ihracatının yarısından fazlasını oluşturdu.

Bununla birlikte, Pakistan’da Avrupa ve ABD’ye ihraç edilmek üzere çarşaf, havlu ve denim üreten birçok küçük tekstil fabrikası ve üretim birimi, ciddi bir pamuk kıtlığı nedeniyle kapatıldı. Bu da yetmezmiş gibi, ülkenin pamuklu tekstil endüstrisi son zamanlarda yapılan bir vergi artışıyla darbe aldı.

Pamuklu tekstil endüstrisindeki kriz, Pakistan’ın endişe verici derecede düşük döviz rezervleri, yüksek enflasyon ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) dayattığı katı düzenlemelerle mücadele ettiği sırada geliyor.

Pakistan’daki pamuklu tekstil endüstrisi, gerekli hammaddeleri tedarik etmekte son derece zorlanıyor ve uluslararası müşterilerden gelen siparişleri karşılamakta zorlanıyor.

Döviz rezervlerinin kıtlığı, Karaçi limanında hammadde, tıbbi ekipman ve gıda maddelerinin bulunduğu binlerce nakliye konteynırının sıkışmasına neden oldu.

Kriz, Pakistan’ın pamuklu tekstil endüstrisinin milyonlarca işçiyi işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmasıdır.

Pakistan’daki tekstil derneklerine göre, son aylarda yaklaşık 7 milyon işçi işini kaybetti.

Geçen yıl Pakistan’ı kasıp kavuran yıkıcı seller, pamuk mahsulünün çoğunu yok etmişti.

Pakistan Devlet Bankası, ülkenin döviz rezervlerinin geçen hafta 4,3 milyar dolara düştüğünü söyledi – Şubat 2014’ten bu yana en düşük seviye. Bu miktarın yaklaşık 3 milyar doları Suudi Arabistan tarafından döviz rezervlerini desteklemek için verildi, ancak kullanılması amaçlanmadı .

Tekirdağ’da 254 firmanın bulunduğu Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) yılda yapılan yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracatın yarısı tekstil firmalarınca gerçekleştiriliyor.

Tekirdağ’da 254 firmanın bulunduğu Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde, (ÇOSB) yılda yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracatın yarısını gerçekleştiren tekstil sektörü, bölgenin lokomotifi oldu.

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2017 yılında ÇOSB’deki 28 firmanın ilk bin ihracatçı firma arasına girdiğini, 2018’de bu rakamın 31’e yükseldiğini söyledi. Yıllık ihracat rakamlarının 3,5 milyar dolar civarında olduğunu, 254 firmanın bulunduğu OSB genelinde yüzde 93 doluluk oranına ulaştıklarını anlatan Sözdinler, şöyle konuştu:

“ÇOSB’de üretimdeki 254 fabrikanın 67’si tekstil firmasıdır. Bölgemizdeki firmalarda çalışan yaklaşık 80 bin kişinin yaklaşık 20 bini tekstil firmalarında istihdam ediliyor. Toplam ihracatın yarısını tekstil firmaları gerçekleştiriyor. Dünyaca ünlü tekstil firmaları da bölgemizde üretim yapıyor.”

Sözdinler, sanayi bölgesindeki firmaların başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine, Türk cumhuriyetlerine, çeşitli Arap ülkelerine ve ABD’ye ihracat yaptığını aktardı.

İPLİK ÜRETİMİ, KUMAŞ BOYANMASI VE BASKISI

Bölgedeki fabrikalarda tekstil alanında yünlü, pamuklu ve sentetik elyaftan iplik üretilmesi dışında, yine bu elyaflardan üretilmiş örgü veya dokuma kumaşların boyanması, baskısı ve aprelenmesinin (bitim işlemleri) yapıldığını dile getiren Sözdinler, “Bu noktada ÇOSB yönetimi olarak sanayicimizin global pazarda rekabet gücünü artırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında daha çok katkı sağlayabilmeleri açısından hizmet kalitemizi her geçen gün geliştiriyoruz.” dedi.

Sözdinler, Tekirdağ’daki 49 Ar-Ge merkezinin 27’sinin ÇOSB’de olduğunu, bunlardan 4’ünün tekstil firmalarından oluştuğunu söyledi.
OSB’lerin kalkınma aracı ve sanayileşmenin önemli bir unsuru olduğuna dikkati çeken Sözdinler, şunları kaydetti: “ÇOSB gerek ülkemiz sanayisi, gerekse toplum için yapacağı örnek ve öncü çalışmalarla sürdürülebilirlik yolunda hizmet verecektir. ÇOSB olarak katılımcı firmalarımız başta olmak üzere, tüm paydaşlarımız ve toplum için uzun vadeli değer yaratmak zorunda olduğumuzun inancındayız. Bölgemizdeki katılımcı firmalarımıza ve diğer geniş paydaş kitlemize sürdürülebilir hizmetler sunduğumuzu göstermek, farkındalık yaratmak ve bu çabaya onları da dahil etmek istiyoruz.”

Sözdinler, bölgede tekstilin yanı sıra ilaç, kauçuk ve plastik sanayi, beyaz eşya, metal ürünleri, elektrikli tesisat imalatı, metal sanayi, kağıt ve kağıt ürünleri ile gıda alanında da üretim yapıldığını sözlerine ekledi. 

Demirtaş,“Gerek Ayakkabı ve Deri Meslek Komiteleri, gerekse Giyim Eşyaları Meslek Komiteleriyle koordineli olarak İzmir’de yeni ve nitelikli fuarlar düzenlenmesi, düzenlenmekte olan fuarların da gelişmesine yönelik aralıksız olarak sürdürdüğümüz çalışmalar meyvelerini veriyor” dedi.

Resim

Fuar İzmir’in hizmete girmesiyle birlikte Türkiye’de fuarcılık sektörünün yönünü İzmir’e çevirdiğini söyleyen Demirtaş, “20 yıldır üyelerimize düzenli olarak fuar katılım desteği sağlayan tek Oda olarak Odamız, Shoexpo ve Pret Expo Fuarları’na katılan üyelerimize 24 metrekarelik stand desteği vererek, Ayakkabı Fuarı’nın son yıllarda sağladığı gelişime ve Pret Expo Fuarı’nın doğuşuna en büyük desteği veriyor. 2015 yılında Fuar İzmir’e geçişiyle birlikte ivme kazanan Shoexpo Ayakkabı Fuarı her yıl artan katılımcı sayısı ve artan nitelikli yabancı ziyaretçi sayısı ile sektörde faaliyet gösteren profesyonellerin aylar öncesinde takvimlerine işledikleri bir etkinlik haline dönüştü. Bu ivmenin sağladığı rüzgarla, ayakkabı ve hazır giyim sektörlerinin yarattığı sinerji ile de İzmir yeni bir fuara, Pret Expo ‘Moda ve Hazır Giyim Fuarı’na kavuştu” diye konuştu.
HER İKİ SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK…
Hazır giyim ve tekstil sektörünün Ege Bölgesi’nin ihracatında birinci sırada yer aldığına dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Subaşı, “Ancak, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olmasına rağmen İzmir’de bir fuarı yoktu. Odamızın desteğiyle, Pretexpo Fuarı’na katılım çok ciddi oranda arttırıldı. Fuara katılım sağlayan İzmir firmalarına, 24 m2 stand desteği verdik. 42. Shoexpo-İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı ve 1. Pretexpo- Moda ve Hazır Giyim Fuarı’nın birlikte düzenlenmesi, hem ayakkabı sektörüne hem de hazır giyim sektörüne ivme kazandıracak” dedi.
HER NOKTADAKİ MÜŞTERİYE ULAŞIYORUZ
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Süleyman Özcan ise, «Shoexpo-İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı ilk düzenlendiğinde, 50 yabancı firma fuara gelirken, İzmir Ticaret Odası’nın desteği ve Urge projeleriyle bugün 600 yabancı firmaya ulaştık. Ulaştığımız noktada, İzmir ayakkabı sektörü, Türkiye piyasasının yüzde 40’ını karşılıyor. Yeni fuar alanıyla beraber Türkiye içindeki firmaların da hem zincirleri hem de mağaza müşterilerine ulaştık. Bu sene ilk kez iki fuar birleştirildi. Bunun da sektöre ayrı bir artı değer katacağına inanıyoruz”
FUAR BİRE İKİ KATACAK

İZMİR Ticaret Odası Meclis Üyesi ve EGEAYSAD Başkanı Faruk Hanoğlu, “Shoexpo İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı’na, çok ciddi bir katılımcı ve ziyaretçi ilgisi var. İzmir’in ayakkabı ihracatı artı veriyor. Fuarlar, düzenlendikleri sektörün yanı sıra, diğer sektörleri de hareketlendiriyor. Dolayısıyla kent ekonomisine her zaman katkı sağlıyor. Aynı zamanda İzmir’in tanıtımı açısından da önemli bir değer yaratıyor. Bu yıl 42. Shoexpo-İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı ve 1.Pretexpo- Moda ve Hazır giyim Fuarı’nın birlikte düzenlenmesi de çok önemli bir adım. Dünyanın her yerinde birçok fuarda giyim sanayi bir bütün olarak ele alınmaya başlandı. Çünkü ayakkabı ve giyim birbirini destekleyen sektörler. Biz de Türkiye’de bir ilki başlatıyoruz. Fuarın çok başarılı olacağına ve bire iki katacağına inanıyorum” dedi.

Pek çok firma, hayvan hakları savunucularından gelen baskılar ve bu yönde değişen tüketici talepleri karşısında kürke alternatif ürünler geliştirmeye başladı.
Gucci geçmiş pek çok defilesinde kürk mantolar ve ceketlere yer verirken, kreatif direktör Alessandro Michele’nin döneminde kürk ürünleri makosen ayakkabılarda kullanılmış ve topuklu ayakkabı modellerinde kanguru derisi işlemelere yer verilmeye başlamıştı.
Ancak firmadan yapılan son açıklamaya göre, Gucci de kalan kürklü kıyafet ve aksesuarları sene sonuna kadar elden çıkararak kürksüz üretim yapan firmalar arasına katılacak. Söz konusu ürünler bir ‘hayır müzayedesi’nde satılacak.
Gucci’nin bazı vizon kürkü mantoları 40 bin doların üzerinde.
Gucci’nin baş yöneticisi Marco Bizarri firmanın kürkü 2018 ilk bahar-yaz koleksiyonuyla birlikte terk edeceğini, firmanın yeni yaklaşımıyla ilgili Michele’le de mutabık olduklarını söyledi.
İtalyan moda devi, Michele idaresi altında çıkışa geçmiş,  çarpıcı ve renkli tasarımlarla son iki senede satışlar artmıştı.
Her ne kadar Gucci kükrü terk eden ilk firma olmasa da hayvan hakları aktivistleri, İtalyan moda evinin bu kararının zincirleme bir etki yapabileceğini umuyor.
Hayvan ürünleriyle modaya karşı bir eylem grubunun yöneticisi Simone Pavesi, şunları söyledi: “Gucci’nin bu kararı kürk ürünlerinin kullanımının geleceğini keskin bir şekilde değiştirecek. Moda daha da etik bir hal aldıkça, hayvan ürünleri etrafında gelişen üretim zincirleri de geçmişte kalacak.”
Lüks ürünler satan dünyaca ünlü perakende sitesi Net-A-Porter, tüm kıyafet ve aksesuarlarda kürk ürünlerine karşı bir politika benimseyerek, haziran ayında bu ürünleri satıştan kaldırmıştı.
Bir diğer İtalyan moda devi  Giorgio Armani de, “Teknolojinin geldiği noktada artık hayvanlara zulmetmenin herhangi bir mazereti kalmadı” diyerek, geçen yıl kürk kullanmayı bırakmıştı.

Şirket açıklamasına göre, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yeni sezon ürünleri ve özel indirim kampanyalarını tek bir platformda bir araya getiren e-ticaret sitesi, “modada demokrasi” anlayışıyla fiyat ve marka sınırlaması olmaksızın tüm moda tutkunlarına hitap ediyor.
Modaseverleri kendi özel markaları olan People by Fabrika, Agenda ve D by Divarese’nin yanı sıra 5 binden fazla dünya markası ile buluşturan Morhipo.com, ziyaretçilerine çok yüksek sayıda alışveriş seçeneği sunuyor.
Sosyal medya hesaplarından paylaşılan moda, güzellik ve stil içerikli postlarla takipçilerine rehberlik eden Morhipo.com, 7 gün 24 saat moda ve stil gündemiyle takipçileriyle etkileşim içerisinde kalıyor. Online yaşam ve stil dergisi olan Morhipo MAG, kadın, erkek, çocuk ve ev trendleri, sağlıklı ve güzellik tüyoları ve hayatı kolaylaştıran bir çok konuyu düzenli olarak okuyucularla buluşturuyor.
Morhipo.com, tüm bu ayrıcalıklı özellikler ve sektöre kattığı pek çok yenilikle Altın Örümcek Web ödüllerinde moda ve güzellik kategorisinin kazananı oldu.
Kaynak: AA
PV Fuarı özellikle Avrupalı alıcıların yoğun katılımına sahne oluyor. 2016 yılında 17 milyar dolarlık ihracatının 12 milyar dolarını AB ülkelerine yapan Türk hazırgiyim sektörü, PV Fuarı sayesinde ihracat hacmini arttıracak zemini yakaladı.
19-21 Eylül 2017 tarihlerinde düzenlenen Premiere Vision (PV) Manufacturing Paris Fuarı’nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği bu yıl beşinci kez üstlendi.
Premiere Vision (PV) Manufacturing Paris Fuarı’na 2016 yılında 15, 2017 yılının Şubat ayındaki fuara 18 firma ile katıldıklarını belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, bu sefer 22 firma ile katıldıklarını, PV Fuarı’na Türk Hazırgiyim Sektörü’nün ilgisinin artmasından mutlu olduklarını, katılımcı sayısındaki artışın önümüzdeki dönemde Fransa ve Avrupa ülkeleri ihracat rakamlarına yansımasını umduklarını kaydetti.
Türkiye’nin yıllık 17 milyar dolarlık hazırgiyim ihracatında Avrupa Birliği’nin payının yüzde 71 civarında olduğu bilgisini paylaşan Kızılgüneşler, "Premiere Vision (PV) Manufacturing Paris Fuarı’na sadece Fransız ithalatçılar gelmiyor. İngiltere, İtalya, Almanya, İspanya, Japonya, Kuzey Kore, ABD ve Çin başta olmak üzere 30 farklı ülkeden profesyonel alıcıların ziyaret ettiği bir fuar konumunda. Türk firmaları 2018 Sonbahar-Kış koleksiyonlarını tanıttılar ve bu tanıtımlar ticari bağlantıya dönüştü" dedi.
FRANSA 23 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT YAPIYOR
Fransa’nın konfeksiyon ithalatının 23 milyar dolar olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, "Türkiye’nin Fransa’ya yaptığı konfeksiyon ihracatının ise 2016 yılında 850 milyon dolar olarak kayıtlara geçtiğini, Fransa’nın ithalatından Türkiye’nin yüzde 4 pay aldığını amaçlarının Fransa’ya konfeksiyon ihracatını 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.
 
TÜRKİYE 22 FİRMA İLE KATILDI
 
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından Milli Katılım Organizasyonu yapılan Premiere Vision (PV) Manufacturing Paris Fuarı’nda Türkiye 22 firma ile tarihinin en yüksek katılımı ile temsil edildi.
Katılan 22 firmanın isimleri ise şöyle;
 
AKCINAR GIYIM URETIM SAN TIC LTD STI., AKÇAKAYA GROUP TEKSTİL A.Ş., AKTEK GİYİM SANAYİ VE TİC. A.Ş., ARTAR TEKSTİL İNŞAAT SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ., BİLSAR TEKSTİL SAN.VE DIŞ TİC. A.Ş., BİZDEN GİYİM SAN.TİC.A.Ş., BOSPORUS TEKSTİL SAN. İTH.İHR.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ., EKEN TEKSTIL SANAYİ VE TİCARET A.Ş., GÜLSEN TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ., İYA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ., KAYNAK TEKSTİL PAZ.VE DIŞ TİCARET A.Ş., MAYDENİM TEKSTİL SAN. VE DIŞ TİCARET LTD.ŞTİ.
MOSİ TEKSTİL SAN VE TİC LTD ŞTİ, MURAT TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ, RAL TEKSTİL ANONİM ŞİRKETİ, SEYFELİ DIŞ TİCARET LTD ŞTİ, TULINE TEKSTİL SAN.VE TİC. A.Ş., TÜTÜNCÜLER TEKSTİL VE GİYİM SAN. TİC. LTD.ŞTİ., VERSİON TEKSTİL TURİZM SAN.VE DIŞ TİC. A.Ş., YELKENCİ TEKSTİL SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ., ZAROTEKS TEKSTİL İNŞ.TAAH.İTH.İHR.PAZ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ., YILMAZ TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.
 
41 yıldır düzenlenen Premiere Vision (PV) Manufacturing Paris Fuarı’nda 2.000 firma katılımcı olarak yer alırken, yaklaşık 65.000 kişi ziyaret etti. Fuar sürecinde Yeni trend alanları ve verilen seminerler ilgi çekiciydi.
Kaynak: www.Haberler.com
 

image

Adıyaman Üniversitesi ile Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu arasında üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde çözüm ortaklığının geliştirilmesi adına işbirliği protokolü imzalandı.

Rektörlük makamında gerçekleşen törene Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ÖZTÜRK, Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Rağıp ARAS, Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat AYDIN, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Adıyaman Üniversitesi akademik ve idari personeli katıldı.

İmzalanan protokole göre bundan böyle Adıyaman Üniversitesi ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu bünyesinde bulunan işletme ve organizasyonlar arasında eğitim, araştırma ve proje düzeyinde işbirliği olanağının artırılması, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun mesleki eğitim alanındaki faaliyetlerini Adıyaman Üniversitesi üzerinden yürütülmesi, sektöre sertifikalı elemanların kazandırılması, mevcut çalışanların sertifikalandırılması ve şirketlere danışmanlık hizmetlerinin verilmesi sağlanacak. Adıyaman Üniversitesi ile Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun karşılıklı işbirliği kurmaları ve öğrencilerin işyeri uygulaması dersi ve stajlarını Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu mensubu firmalarda yapmaları ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu mensubu firmaların Adıyaman Üniversitesiden mezun olan öğrencileri öncelikli olarak istihdam etmesi kararlaştırıldı.  Ayrıca Adıyaman Üniversitesi ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu öngördüğü, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak bir ön lisans programının açılması, Adıyaman Üniversiteside bulunan mevcut ön lisans programlarının ders planlarının sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda revize edilmesi de karara bağlandı. Bunların dışında Adıyaman Üniversitesi ve Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu yapılacak çalışmalarla birçok karşılıklı edinim elde edecektir.

Protokolü değerlendiren Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ insanın yaşaması için nefes almak ve yemek içmekten sonra giyim kuşamın geldiğini belirtti. Giyimin insan için olmazsa olmazlardan olduğunu belirten Prof. Dr. GÖNÜLLÜ şöyle konuştu: “Giyimimiz tabiki günün istemine göre oluyor. Yani her çağın kendine göre bir giyim hali var. Zaman değiştikçe giyim anlayışlarımız da değişiyor. Geçmişte giyim örtme şeklinde iken, şimdi ise günlük olarak kendimize yakıştırdığımız şekil verme oluyor. Dolayısıyla ilerleyen zamanlarda bu anlayışlar değişip gelişecektir. Bu manada giyime olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor ve insanoğlunun nüfusu da artıyor. Her giyimin bir ömrü var, nasıl eşyaların bir raf ömrü varsa giyim için de bir ömür vardır. Sonuçta çoğalan insanoğlunu sürekli ikame edecek, onun üstünü bezeyecek ihtiyaç doğuyor. İnsanoğlu bu kadar çoğalırken giyimin de yönetilmesi gereken önemli bir konu oluyor. Bunu da yönetmemiz lazım. Bu manada sanayi ve bilimin mutlaka bir araya gelmesi gerekir.

Bugün burada Üniversite- sanayi işbirliği adına bir adım atıyoruz. Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nu konuk etmiş oluyoruz. Bir işbirliğine imza atacağız. Bu bir başlangıçtır. İnşallah çok güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Adıyaman Üniversitesi adına Adıyaman’ımız adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.”

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ÖZTÜRK ise üniversite sanayi işbirliğinin önemine değinerek “Günümüze kadar Üniversite sanayi yan yana duramamıştır. Bu işbirliğini bizim kazanmamız lazım. Bunun içinde yeniden bir şey yapmaya gerek yok hepimiz buradayız. Üniversite burada, sanayi burada… Bizde kaynakları doğru kullanabilmek için Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu olarak bize bağlı olan derneklerimizle sanayicilerimizle bu ülkenin kaynaklarını aktif halde ve nitelikli insan sayısının bağımsızlıkla olacağını bilerek buradayız. Burada bize düşen ne varsa gönüllülük esasında gerekli katkıyı sunmaya hazırız. İnşallah değerli hocamızın katkısı ile Adıyaman Üniversitesiin katkısı ile tekstil sektörünü burada canlandıracağız. İşadamlarımız gelsin üniversitenin salonlarında kendilerini ifade etsinler. Adıyaman Üniversitesideki öğrenci arkadaşları sanayicilere götürelim. Hayatın çıraklığını diploma almadan gençlerimiz görsün. Bunun için de ben bugünkü protokolü çok önemsiyorum. Hocama tekrardan da teşekkür ediyorum. Bu protokolün Adıyaman’a ve üniversiteye sanayiye hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

ULKELERE_GORE_HAZIR_GIYIM_2014Rekor Almanya ve Romanya’da 2014 yılı Hazır giyim ihracatında Almanya toplam hazır giyim pazarında %21’lik dilimle ilk sırayı alırken, pastadan ilk 10 ülke grafikteki gibi pay aldı. İlk 10 ülkenin payı %69 olarak gerçekleşirken yaklaşık 207 farklı ülkeye yapılan ihracatın %80’nini yalnızca 16 ülke gerçekleştirdi.

 

 

ULKELERE_GORE_HAZIR_GIYIM_DEGISIMI_2014 ilk 10 içinde tek gerileyen İtalya

İhracatta en yüksek payı alan İlk 10 firma içinde geçen seneye göre en büyük artışı oranını %82,33 ile Romanya gösterirken, Irak %16,27 ve Birleşik Krallık %14,92 ile 2. ve 3. sırayı aldılar. İlk 10 firma içinde sadece İtalya’nın payı gerildi.

 

 

SEKTORE_GORE_IHRACAT_RAKAMLARI_ver2 Rekor Hazır Giyimin Toplam ihracatı gerçekleştiren 27 sektör içinde en büyük payı alan sektör 22,2 milyar dolarla otomotiv sektörü olurken , 18,74 milyar dolarla hazır giyim ikinci sırayı aldı. ilk 11 sektör 151 milyar dolarlık toplamı ihracatın %80’inin oluştururken, bu sektörlerin içinde geçen seneye göre en yüksek artışı da %7,97 ile Hazır Giyim gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Grafikler, TİM verilerinden alınmış ve Tekstil Teknik Ekibi tarafından derlenmiştir.

image

Hazır Giyim İhracatı, 2014 Yılında bir önceki seneye göre % 7.9’luk bir artış göstererek seneyi 18,74 milyar dolarla kapattı. Bu oran toplam ihracatta %4’de kaldı.

Böylelikle 2000 yılına göre Hazır Giyim ihracatı %251’lik bir artış göstererek yeni bir rekora imza atmış oldu.

Son 14 sene içinde sadece 2008, 2009 ve 2012 Yılında gerileme gösteren ihracat artış yönündeki hareketine de devam etmiş oldu.

Türkiye Genelinde Artış %4

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Aralık ayı ve 2014 geneli ihracat verilerine yönelik bir basın açıklaması yaptı. Buna göre Aralık ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 artışla 13 milyar 137 milyon dolar oldu. 2014 yılının tamamında ise Türkiye’nin ihracatı yüzde 4 artışla 157 milyar 622 milyon dolara ulaştı. Bu rakam Türkiye Cumhuriyeti’nin senelik ihracatta yeni rekoru oldu.

2015 yılına yeni umutlarla girdiklerini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni yılın Türkiye’ye ve tüm bölgemize, ihracatçılara, bu ülke için üreten tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını; sağlık, mutluluk ve barış getirmesini diledi.

wpid-wp-1420696746631.jpeg

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, “Türkiye olarak AB hazır giyim ithalatından 2010 senesinde yüzde 8,25 pay alıyorduk, 2014’de bu oran yüzde 8,06’ya geriledi” dedi.

Yaptığı yazılı açıklamayla TGSD’de yeniden aday olmayacağını açıklayan Cem Negrin, başkanlık yaptığı 5 yılda Türk giyim sanayisinin katettiği yolu değerlendirdi.

Negrin, bölgesel çatışmaların zirveye çıktığı 2014’ü 18,7 milyar dolar ihracat ile kapatmanın başarı olarak görülmesi gerektiğini belirterek, 2015’te sektörü zor bir yılın beklediğini kaydetti.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi’nin sonuçlarını değerlendiren Negrin, başta Rusya, Irak ve Suriye’de yaşanan gerilimlerin yaşanmaması halinde 2014’de rahatlıkla 20 milyar doların yakalanabileceğini ifade etti.

– “AB hazır giyim ithalatından aldığımız pay, 2014’de yüzde 8,06’ya geriledi”

Negrin, TGSD Genel Kurulu’nda aday olmayacağını belirterek, hazır giyim endeksinde görev yaptığı 2010-2014 arasındaki değişimlere dikkati çekti. Karlılık noktasında yaşanan sıkıntının devam ettiğini vurgulayan Negrin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2010 yılında bir erkek gömleğinin kilogramını 25,4 dolara ihraç ederken 2014’de bu rakam 36 dolara çıktı. Örme kadın gömlek ve bluz aynı yıl içinde 22,4 dolardan 29,4 dolara; erkek ceket ve takım elbise 23 dolardan 28 dolara, kadın ceket ve pantolon ise 29,3 dolardan 35,3 dolara çıktı.

Öte yandan en büyük ihracat pazarlarımıza baktığımızda bu 5 yıl içinde ilk sırada yer alan Almanya’ya ihracatımızı 3,6 milyar dolardan 3,9 milyar dolara ikinci İngiltere’ye ise 2 milyar dolardan 2,5 milyar dolara çıkardığımızı görüyoruz. Hızlı modanın merkez üssü olan İspanya’ya ise ihracatımızı 1,1 milyar dolardan 1,6 milyar dolara yükselttik. Tüm bu artışlara karşın Türkiye olarak AB hazır giyim ithalatından 2010 senesinde yüzde 8,25 pay alıyorduk, 2014’de bu oran yüzde 8,06’ya geriledi.”

– “Romanya’ya yüzde 151 artış ile 200 milyon dolarlık ihracatımızı 501 milyon dolara yükselttik”

Sektörün 2010-2014 arasında markalı hazır giyim ihracatında çok ciddi başarılara imza attığını aktaran Negrin, “Irak’a markalı hazır giyim ihracatımızı yüzde 224 artırarak 208 milyon dolardan 674 milyon dolara taşıdık. Romanya’ya yüzde 151 artış ile 200 milyon dolarlık ihracatımızı 501 milyon dolara yükselttik. Ukrayna’ya yapılan 77 milyon dolarlık markalı ihracat 4 yılda yüzde 308 artış ile 314 milyon dolara çıktı. İlk 14 ülkede yüzde 103’lik bir artış elde ettik. Tüm bu veriler işimizi yaşanan onca sıkıntıya rağmen doğru yaptığımızı gösteriyor. Tüm bu verileri yeni bastırdığımız TGSD Endeks kitabında sektörümüz ile paylaşacağız” değerlendirmesini yaptı.

– Markalı hazır giyim ihracatı
PAZARLAR

2010 – 2014 – 2010-2014 DEĞİŞİM %

Irak

208 – 674 – 224

Romanya

200-501-151

Rusya

280-351-25

Ukrayna

77-314-308

S. Arabistan

95-289-204

Libya

66-144-118

Mısır

58-128-121

Tunus

92-99-8

İran

84- 72 – (-14)

İsrail

134-228-70

Lübnan

58-67-16

Yunanistan

132-116-(-12)

BAE

76-150-97

Cezayir

70-164-134

TOPLAM

1630-3297-103